”Vesa Mäkäläisen kasvot kuuluvat hakattavaksi lahtelaisen koriksen Mount Rushmoreen joka tapauksessa, mutta Lahti Basketballille hänen merkityksensä on juuri sitä – järkälemäinen”

”Ilman Veskua paikkaa korisliigassa olisi tuskin tällä aikataululla saavutettu”

Vesa on Lahti Basketball seurahistorian merkittävin pelaaja”

Lahti Basketballin kapteeni Vesa Mäkäläinen, 34, päättää huikean uransa. Lahti Basketballin seurahistorian merkittävin pelaaja ennätti pelata urallaan 14. kautta Korisliigassa ja yhden Ruotsin pääsarjassa Luleån riveissä. Mäkäläinen edusti Korisliigassa kasvattajaseura (Lahden NMKY) Namika Lahtea, Kauhajoen Karhua, Joensuun Kataja Basketia ja Lahti Basketballia. Susijengin paidassa Mäkäläiselle kertyi 35 ottelua.

Vesa Mäkäläinen on Lahti Basketballin seurahistorian merkittävin pelaaja. Vuonna 2015 perustettu seura sai kasvot, kun parhaassa iässä ollut maajoukkuetason koripalloilija päätti jäädä nostamaan kotikaupungin joukkuetta kohti pääsarjaa. Vesan sopimuksen myötä koko Lahti Basketball tarina sai uskottavan alkutekstin. Matka aloitettiin Suomen kolmanneksi korkeimmalta tasolta, mutta Mäkäläisen missio oli palauttaa lahtelainen koripallo jonain päivänä Korisliigaan. Ensimmäisen kauden aikana Vesan merkittävä panos seuran eteen ei näkynyt vain kentällä, vaan kapteeni teki seuraa tunnetuksi myös kentän ulkopuolella. Kausi päättyi mestaruuteen ja nousuun täyden kotiareenan hurratessa. Kapteeni Mäkäläinen oli Lahti Basketballin kasvot.

”Tarkoituksena oli ylläpitää lahtelaisen koripalloilun ylpeyttä. Koin tässä tilanteessa, että nyt jos koskaan on myös minun paikkani antaa jotain takaisin lahtelaiselle koripalloilulle. Seuran yksi visioista oli palauttaa lahtelainen koripalloilu takaisin pääsarjatasolle fiksusti edeten. Ensimmäisen kauden alla sain kunnian toimia uuden seuran ensimmäisenä kapteenina ja siten olla auttamassa seuraa kohti tavoitetta. Kausi päättyi loppujen lopuksi hienosti, ja nousimme yhtä sarjaa ylemmäksi. Ja mikä teki kaudesta uskomattoman oli se, että seura sai tuekseen upean määrän katsojia ja yhteistyökumppaneita”, kommentoi seurahistorian ensimmäinen kapteeni Vesa Mäkäläinen Lahti Basketballin alkutaivalta.

Muutaman vuoden reissu Joensuuhun tuotti todellisena puolustusmuurina tunnetulle Mäkäläiselle hänen uran toisen Suomen Mestaruuden. Kahden vuoden Joensuun retken jälkeen oli aika palata kotiin suorittamaan 2015 seuraa perustettaessa asetettu tavoite palauttaa lahtelainen koripallo Korisliigaan.

”Toinen sekä samalla viimeinen kotiin paluu tapahtui Kataja vuosien jälkeen. Joukkueena pystyimme nousemaan paluu kauden päätteeksi Korisliigaan, mikä oli ollut seuran yksi tavoitteista seuran perustettua”, kertaa Mäkäläinen.

Tämä tavoite toteutui ja Lahti Basketball varmisti nousun Korisliigaan täpötäyden kotiareenan villisti hurratessa. Tuon iltapäivän tunnelma ei unohdu koskaan. Mäkäläinen oli nousijajoukkueen selkäranka ja henkinen johtaja.

Korisliigassa Mäkäläinen edusti Lahti Basketballia kahden kauden ajan ja toimi joukkueen kapteenina.

”Vesan merkitystä tälle seuralle ei voi liikaa korostaa. Hän on ollut nostamassa pokaalia kapteenina molemmilla kerroilla, kun sarjanousu divarissa on saavutettu. Ilman Veskua paikkaa korisliigassa olisi tuskin tällä aikataululla saavutettu. Myös Vesaa parempaa esikuvaa meidän nuorille pelaajille en voisi edes pyytää. Olemme kulkeneet tätä matkaa koriksen parissa aika pitkään yhdessä. Ensin junnuvuodet joukkuekavereina ja nyt viime vuodet samassa seurassa eri rooleissa. Ollaan saatu kokea hienoja juttuja yhdessä, jotka tulen muistamaan aina. Vesa on myös ehdottomasti yksi kaikkien aikojen lahtelaisista koripalloilijoista. Suuri arvostus miestä kohtaan sekä kentällä että sen ulkopuolella. Toivottavasti löydetään tapa jolla Vesa on jollain tapaa osa Lahti Basketballia myös tulevaisuudessa”, kommentoi Lahti Basketballin puheenjohtaja, Jami Luhtanen.

”Vesa Mäkäläinen on Lahti Basketball seurahistorian merkittävin pelaaja. Pitää sanoa suuri kiitos Vesalle kaikesta siitä työstä mitä hän on Lahti Basketballin eteen tehnyt. Vesa on seurajohtajalle kullanarvoinen pelaaja, koska hän hoitaa asiat loistavasti, niin parketilla kuin sen ulkopuolella. Lahti Basketball ei olisi siellä missä se nyt on ilman Vesa Mäkäläisen suurta panosta. Vesa Mäkäläinen on yksi lahtelaisen koriksen suurista, eikä vain pelillisten ansioiden vuoksi, vaan myös sen vuoksi miten hän oli kirjoittamassa Lahti Basketball historiaa heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Kiitos kapteeni”, lausuu Lahti Basketballin toiminnanjohtaja, Roope Suonio

”Vesa Mäkäläisen kasvot kuuluvat hakattavaksi lahtelaisen koriksen Mount Rushmoreen joka tapauksessa, mutta Lahti Basketballille hänen merkityksensä on juuri sitä – järkälemäinen. Vesku antoi kasvot ja urheilullisen uskottavuuden vastaperustetulle seuralle, ja on varmasti suurimpia syitä siihen, miksi lahtelainen koriskansa otti LaBan niin saumattomasti vastaan. Vesan ”viimeinen ristiretki” oli nostaa Lahti-koris takaisin liigakartalle, ja tämän lupauksen kapteeni toteutti – verta, hikeä ja kyyneliä säästämättä. Vesa oli nuorelle joukkueellemme esikuva ja esimerkki, niin kentällä, kuin sen ulkopuolella – ja kun pään sisällä raksuttaa koripallotietokone, Vesa oli tietämyksellään korvaamaton apu myös valmentajistolle. Allekirjoittanut oli mikissä, kun nuori Vesa murtautui pelaavaan ryhmään lilavalkoisissa, vanhalla Urkilla, ja olin mikissä, kun konkari uurasti viimeiset minuuttinsa uuden lippulaivan eteen, Lahti Energia -areenalla. Olen kiitollinen, että olen saanut seurata raudanlujan ammattilaisen uraa läheltä. Kiitos, kapteeni Mäkäläinen, lahtelaisen koriksen eteen tekemästäsi työstä.”, kommentoi Lahti Basketballin hallituksen jäsen, Kari ”Brädi”Härkönen.

”Veskun” palkintokaappi on vuosien saatossa saanut rutkasti täytettä. Lahti Basketballin riveissä Vesa oli voittamassa divari B:n ja A:n mestaruuksia. Suomen mestaruutta hän juhli Namika Lahden paidassa 2008-09 kaudella ja toistamiseen Joensuun Katajan 2016-17 kaudella. Palkintokaapissa on myös kaksi hopeaa Suomesta ja yksi Ruotsista sekä yksi pronssi.

Henkilökohtaisten saavutusten lista on myös todella pitkä. Neljä kertaa vuoden puolustuspelaaja, finaalien MVP, vuoden kehittynein, vuoden tulokas ja vuoden paras 6.pelaaja.

Vesa Mäkäläisen kirje Lahti Basketball-faneille julkaistaan keskiviikkona.

Kiitos Vesa. Olet kultaa!

Vesa Mäkäläinen

Syntynyt: 1986

Pituus: 200

Paino: 98

Kasvattajaseura: Lahden NMKY

Seurat: Namika Lahti, Luleå, Kauhajoen Karhu Basket, Joensuun Kataja ja Lahti Basketball

Pelipaikka: Laituri/sentter

Saavutukset: 2* Suomen mestaruus, 2*hopea( 1 hopea Ruotsista), 1 pronssi, 4*vuoden puolustuspelaaja, finaalien MVP, vuoden kehittynein, vuoden tulokas, vuoden 6.pelaaja. 35 miesten maaottelua

Kuva: Sellekhanks