Helteinen kesäkausi on kääntynyt kauteen valmistavaan viimeiseen harjoitusjaksoon. Salissa on hiki virrannut ja pelaajille työnteko on maistunut. Minulla on erittäin hyvä fiilis kesän harjoittelusta. Ringissä on ollut mukavasti pysyvyyttä, mutta myös muuuttuvuutta. Olemme uudistaneet kesäharjoittelumme sisältöä, mikä on kehityksen kannalta välttämätöntä.

Tulevalla kaudella teemme 5vs5-hyökkäykseen merkittäviä muutoksia. Pyrkimyksemme on olla nopeampia ja dynaamisempia. Pelaajat ovat selkeämmin roolitettuja. Se on helpottanut kesäharjoittelun toteutusta. Olemme käyneet läpi paljon pelipaikkakohtaisia tekniikoita ja keskittynyt yksilötaitojen kehittämiseen. Vasta elokuulla olemme menneet enemmän 5vs5-harjoitteita ja puhuneet enemmän joukkuetaktisista asioista. Mutta silloinkin olemme pitäneet mielessä Lahti Basketballin vahvuuden: nuoret lahjakkuudet tulevat tänne kehittymään.

Puolustuksessa emme tee isoja muutoksia, mutta tulemme toteuttamaan sitä paremmin. Viime kaudella ajatuksemme jäivät liian usein kirjaimiksi suunnitelmapapereissamme. Nyt haluamme valmennuksessa tehdä parempaa työtä asioiden opettamiseksi ja vaatimiseksi. Uskon sen näkyvän kentällä ehjempänä ja myös aggressiivisempana puolustuksena. Hyvä joukkuepuolustus on tulevan kauden kulmakivemme.

Kaikki rekrymme ovat tähdänneet siihen, että pystymme toteuttamaan paremmin konseptiamme. Olemme etsineet pelaajia, jotka sitoutuvat kovaan harjoitteluun ja pystyvät toteuttamaan tietyn roolin. Olen todella tyytyväinen nuoriin suomalaispelaajiin, joita olemme löytäneet. Mielenkiintoista on nähdä, milloin heistä tulee isolle yleisölle näkyvää iloa. Olen erittäin iloinen, että saimme jatkettua sopimusta kaikkien haluamiemme pelaajien kannsa. Meidän pitää pystyä valmennuksessa ja harjoitteluympäristössä vastaamaan siiheen luottamukseen, jota Ricky, Henri ja Eemi osoittivat allekirjoittaessaan jatkosopimuksen. Valmennuksen on pystyttävä kehittymään ja oppimaan uutta.

Ulkomaalaisrekryt noudattavat samaa linjaa, toki sen lopputulos selviää vasta kauden aikana, kun pääsemme harjoittelemaan yhdessä. Taustaselvitykset teimme mahdollisimman hyvin. Konseptimuutos helpotti sopivien pelaajien löytämistä. Nyt haimme selkeitä pelipaikkoja: pelinrakentaja, heittävä takamies, peliä rakentava laituri sekä nelos-vitonen. Kaikilla oli hyökkäystaitojen lisäksi vaatimuksena kysy intensiiviseen puolustukseen ja motivaatio harjoitella kovaa.

Lähdimme viime kauteen kovin odotuksin, osittain oikeutetustikin. Vastoinkäymisiä kohdattuemme odotukset kääntyivät meitä vastaan. Olen oppinut siitä ja pyrin miettimään mahdollisimman vähän tulevan kauden tuloksia. Mitä enemmän keskitymme päivittäiseen harjoitteluun ja mitä vähemmän mietimme tulosta, sen parempi tulos tulee olemaan. Se on urheilun paradoksi. Toisaalta menestyksen miettiminen on monelle tärkeä motivaatiotekijä. On löydettävä tasapaino.

Varsinkin amerikkalaispelaajille on usein vahva sisään rakennettu ajattelumalli, että koko ajan tulisi miettiä tulosta. Erilaisista ajattelutavoista tulee helposti konflikti, joka parhaimmillaan ruokkii joukkueen kehitystä. Jotta olisin riittävän ristiriitainen, jatkan: uskon meillä olevan hyvä mahdollisuus pelata tulevalla kaudella mestaruudesta. Se on jokaisen harjoituspäivämme motto: haluamme olla paras.

Odotan innolla faniemme kohtaamista uudistuneella ryhällämme. On yksittäisen matsin tulos mikä tahansa, haluamme faniemme aistivan ryhmämme kilpailullisuuden ja taistelutahdon. Se meidän pitää pystyä tarjoamaan jokaisena iltana pääsylipun lunastaneille. Viimeiseksi haluan sanoa, olen edelleen kiitollinen, että saan toimia valmentajana tässä mahtavassa LaBa-yhteisössä ja urheilukaupunki Lahdessa.

Tervetuloa Lahti Energia -areenassa.

  • Pieti Poikola Lahti Basketball päävalmentaja