Lahti Basketballin mediatiimi haastoi päävalmentaja, Pieti Poikola juttutuokioon joulukuisen aamuharjoituksen jälkeen.

Miten päävalmentajalla menee? 

Kiitos kysymästä, ihan hyvin menee. Pienen omakotitalon remontti etenee hitaasti ilman aikataulua ja päivittäinen työ on palkitsevaa. 


Miten olet asettunut Lahteen?

 Lahti alkaa tuntumaan jo kotikaupungilta. Ihmiset ovat ystävällisiä ja omat luontokohteet ovat löytyneet. Kaupungilla on mukava liikkua pyöräillen.

Teit pitkän sopimuksen Lahteen, vaikka ennen olet tehnyt vain vuoden sopimuksia. Miksi juuri Lahti Basketball vakuutti sinut pitkään sitoutumiseen seuran kanssa? Lahdessa oli selkeä toiminta-ajatus, hyvät puitteet, motivoitunut pelaaja- ja taustaryhmä sekä ymmärrys siitä, mitkä ovat huippu-urheilun vaatimuksia. Ajatus pitkäjänteisestä toiminnasta perinteikkäässä koripalloympäristössä oli myös oma toivomukseni. Lahdessa oltiin valmiita uudenlaisille valmennuksen ajatuksille.

Lahti Basketball lähti maaottelutauolle voitettuaan kuusi ottelua ja kärsittyään neljä tappiota. Miten kommentoit Lahti Basketballin alkukautta?

Alkukausi oli haastava, mutta osoitimme, että pelaamalla oman identiteettimme mukaisesti meillä on mahdollisuus tehdä urheilullista tulosta. Monet pelaajat ottivat harppauksia ylöspäin ja osoittivat sitoutumista konseptiimme. Kaikkiaan on ollut nautinnollista tehdä töitä harjoitussalilla. Meillä ei ole ollut montaa epäonnistunutta harjoitushetkeä. Synkimmät hetkemme ovat olleet parissa yksittäisessä pelissä, mutta ne ovat antaneet taas osviittaa, mitä pitäisi harjoitella. Maaottelutauolla (ja luultavimmin myös koronatauolla) pääsemme hiomaan näitä asioita. Tärkeintä on, että meidän harjoittelu pysyy laadukkaana. Se mahdollistaa sen, että pelaisimme parasta koripalloa keväällä.

Missä asioissa joukkue on onnistunut ja missä on vielä tehtävää? 

Kaikessa on tehtävää. Olemme onnistuneet ajoittain saamaan vastustajamme pois rytmistään, mutta toisaalta puolustuksemme on välillä näyttänyt huonolta. Positiivista on, että meillä on selkeät sävelet, miten sitä pitää parantaa. Intensiteetti on ajoittain ollut hyvää, mutta uuden konseptin osaaminen, siis se, että pelaajat olisivat koko ajan oikeassa paikassa ja liikkuisivat synkronoidusti, vaatii paljon opettelua. Haluamme olla nopeita ja uskaltaa hyökätä aktiivisesti. Myös siinä olemme ajoittain onnistuneet, mutta tekemistä on paljon sekä henkilökohtaisella että joukkuetasolla. Urheilun luonnehan on se, että valmista ei ole koskaan. Pyrimme jatkuvasti kehittämään pelaajien taito-ominaisuuksia. Se on pidempi projekti, jonka tulokset näkyvät viiveellä. Vaikka maali on jossain tulevaisuudessa, haluamme oppia nauttimaan päivittäisestä valmennusprosessista. Se on yksi osa läsnäolon taitojen kehityksessä. Näkymämme ovat tulevaisuudessa, mutta toimintamme mahdollisimman paljon juuri tässä hetkessä.

Pelaatte hyvin erilaista koripalloa kuin muut Korisliigassa. Miten päädyitte valmennusryhmän kanssa tähän konseptiin? 

Halusimme löytää konseptin, joka toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla kahta seuran kanssa sovittua tavoitetta: 1) pelaamme sellaista duunarikoripalloa, johon fanien on helppo samaistua, 2) viemme meidän pelaajiamme eteenpäin. 
Tälloin oli luonnollista valita koko kentän aktiivinen puolustus, joka tekee myös harjoituksissa hyökkäämisen sitä vastaan kehittävää sekä kollektiivinen tapa hyökätä, jossa kaikki pelaajat osallistuvat aktiivisesti peliin. Tähän halusimme vielä yhdistää tiedostavan tavan valmentaa, jossa pelaajien tietoisuus ja läsnäolon taidot kehittyisivät. 
Näiden pohjalta lähdimme luomaan detaljitason pelikonseptia, joka ajoittain on jo näkynyt kentälläkin. 


Mitä on Lahti Basketball? 


LaBa on uudistunut perinteitä kunnioittava yhteisö, jossa jokainen ihminen on arvokas sellaisena kuin hän on. 

Olit poissa valmennustyötä muutaman vuoden. Miksi juuri nyt oli oikea aika palata töihin ja miltä on tuntunut palata töihin? 

Koin olevani valmis paluuseen käytyäni aika pitkän opiskelun oman mieleni toiminnasta. Opin paljon sellaista, mitä halusin päästä jakamaan. Lahti Basketballin tarjoama haaste tuntui todella sopivalta tähän tilanteeseen. LaBassa toteutetaan sellaisia arvoja, jotka ovat minulle tärkeitä. Olen nauttinut jokaisesta päivästä, myös niistä vaikeista. Nautinto tulee jatkuvasta kehittymisestä, ei välttämättä mielihyvän tunteesta. 

Miten Korisliiga on muuttunut poissaolosi aikana? 

Luulen, että liiga on hieman kovatasoisempi. Sarjassa on syvempiä joukkueita kuin ennen. Pelkällä hyvällä viisikolla ei enää pärjää. 

Minkä joukkueen peliä ihailet Korisliigassa tai maailmalla? 

Minun on äärimmäisen vaikea nimetä jotain yksittäistä joukkuetta. Pelitavat vaihtuvat valmentajien ja pelaajien myötä. Pidän rohkeudesta olla erilainen, ja kollektiivisuus sekä hyvä toteutus ovat mukavaa seurattavaa. Pitkäjänteisyys luo usein tällaisia trendejä. Tottakai esimerkiksi Popovichin San Antonio Spursin pelitapa oli kivaa katsottavaa. Monesti hyvä toteutus ei ole niin ilmeistä, sillä kaikkien joukkueiden ei tarvitse jousta hienoja hyökkäyssettejä ollakseen erinomaisia. Esimerkiksi viime kausien Alba Berlin Aíto’ Garcían valmennuksessa on hienoa seurattavaa, koska sen hyökkäyskonseptin ymmärrys vaatii tosi tarkkaa pohdintaa. Samasta sarjasta kannattaa katsoa Tuomas Iisalo valmentaman Cralsheimin kollektiivista puolustamista. 

Olet valmentanut monia eri pelaajia. Nimeä All Star viisikko pelaajista, joita olet valmentanut ja kommentoi miksi?


Tosi paha, mutta yritetään. 


PG Iffe Lundberg. Nostimme hänet Tanskan maajoukkueeseen kehityspelaajaksi ekana vuonna, tokana hän oli jo vakikokoonpanossa,  nosti koko ajan arvoaan ja neljäntenä vuonna oli viisikossa. Pari viikkoa sitten mies skorasi lähes 40 Tanskan voittaessa Liettuan. Harva pelaaja on imenyt yhtä nöyrästi palautetta ilman yhtään valituksen sanaa. Nyt mies pelaakin Euroopan huipulla. https://www.youtube.com/watch?v=SROrAin9OlA
SG Alan Voskuil. Kovin heittäjä, ketä olen saanut valmentaa. Hän opetti kuinka jäätävä voi heittäjän itseluottamus olla. Mutta syy, miksi nostin miehen tähän on hänen kommentti minulle maajoukkueprojektin päätyttyä: ”sinun pitää olla enemmän m*****!” Se sai minut pohtimaan omaa valmentajuuttani. Aina ei voi toimia mukavuusalueella. https://www.youtube.com/watch?v=CK9JGF5eWpg
SF Osku Heinonen. Hieno mies, hieno heittäjä. Tekee oikeita asioita oikeaan aikaan. 
PF Damon Williams. Häneltä opin tosi paljon koriksesta. Williamsin valmennus on ollut varmasti haastavin ja samalla palkitsevin yksittäinen valmennusprosessi. Ei aina kivaa, mutta joka päivä opettavaista. Kaikki Damonin valinnat ja toiminta tähtäsivät joukkueen auttamiseen, mutta aina sitä ei ollut helppo nähdä. Huikea kilpailija ja äärimmäisen hyväsydäminen persoona. https://www.youtube.com/watch?v=IPAPe_5hGWI 
C Kaikki pyyteetöntä työtä tekevät seuraihmiset, fanit ja kaikki loput pelaajat, joita olen saanut valmentaa. Heidän ansiostaan olen etuoikeutettu ja saanut tehdä valmennusta työkseni. 

Kiitos, Pieti ja hyvää joulunodotusta.

Kuva: Ville Vuorinen