Päävalmentaja Joonas Iisalo siirtyi viime kauden jälkeen Saksan Bundesliigaan ja ohjat otti Ville Tuominen. Miten Vilpas on muuttunut uuden valmentajan myötä?

Päävalmentaja vaihtui ja joukkue muuttui ulkomaalaisten osalta. Jos viime kaudella oltiin erittäin hyvä puolenkentän joukkue ni nyt kesällä Villen tarkoitus oli sainata urheilullisia jenkkejä joiden myötä pystytään pelaamaan nopeempaa peliä ja pitämään tempoa yllä.

Salon Vilpas on aloittanut kauden vakuuttavasti (11-2). Mikä on Vilppaan hyvä alun salaisuus?

Viimeiset pelit menty aika kapeella rosterilla, mutta suurin osa peleistä pystytty pelaamaan agressiivisesti ja käyttämään laajaa materiaalia hyvin hyväksi. Ei mitään salaisuutta ole voittojen takana, mutta moni peli ratkennut meille tokalla puoliajalla ni menisköhän se sit ton laajan rosterin ”piikkiin”. Puolus myös toiminut melko hyvin koko kauden ni sitä kautta saatu mahdollisuus pelejä voittaa.

Olet pelannut yli 20 vuotta ammattilaisena. Mikä saa sinut motivoitumaan vuodesta toiseen?

Kauan on tosiaan saanut pelata, mutta edelleen se sama asia, joka on ollut aina – eli treeneihin ja peleihin on mukava tulla. Samaa fiilistä ei mistään muualta saa. Tietenkin välillä voi olla vaikeempia päiviä ja tiedostan etten pelaajana enää kehity, mutta nautin kun pääsen kentälle jätkien kanssa ja saadaan kehitettyä yhteistä peliä.

Pelasit ensimmäiset Korisliiga-ottelut kaudella 1996-1997 Piilosetin riveissä. Miten Korisliiga on mielestäsi muuttunut yli 20 vuoden aikana?

20 vuodessa jo säännötkin ovat muokanneet peliä vähän erilaiseksi. Hyökkäysaika lyhentynyt, kolmosen viiva siirtynyt kauemmas jne. Eli kyllähän peli on nyt nopeempaa ja pelaajat urheilullisempia. Silloin kun nuorena pelaajana olin sarjassa niin silloin sai olla kaks jenkkiä ja nyt neljä. Nyt sarjassa on enemmän suomalaisia ammattilaispelaajia ja kokonaisuutena myös seurat ovat enemmän ”ammattimaisia”.

Millainen maine Korisliigalla on ulkomailla?

Korisliigan maine varmaan paranee vuosi vuodelta, toki se vaatii myös sen että meidän sarjasta siirtyy pelaajia kovempiin liigoihin. Nyt löytyy jo monta jenkkiä kovista sarjoista jotka olivat pari vuotta sitten korisliigassa.

Ammattilaisena pelasit mm. Italiassa, Venäjällä, Espanjassa ja Sloveniassa. Missä viihdyit parhaiten?

Kaikissa maissa viihdyin todella hyvin, mutta jos yksi pitää valita niin varmaan Slovenia. Siellä kuitenkin pelasin parhaat vuoteni ja elämä muutenkin siellä oli ”helpointa”.

Entä missä pelattiin mielestäsi parasta koripalloa?

Vaikea sanoa, sarjana varmaan Espanja oli se paras. Eniten kehityin pelaajana Sloveniassa, jossa keskityttiin toden teolla pelaajan kehittämiseen.

Millä mielellä olet seurannut Lahti Basketballin nousua Korisliigaan?

Onhan sitä ollut mukava seurata. Lahti kuuluu kuitenkin korisliigan ja pienen tauon jälkeen taas siellä on.

Mitä Lahti Basketball tuo Korisliigaan?

Ainakin yhden koriskaupungin lisää! Hyvä halli, loistavat fanit (ei ehkä vastustajan paidassa pelaavana) ja mielenkiintoisen joukkueen. Koko Lahti Basketball brändi luotu todella hyvin ja siitä iso peukku.

Millaisia muistoja sinulla on Lahdessa pelatuista otteluista?

Vanhasta hallista muistuu 99-00 kauden hävitty toinen välierä, mutta varmaan päällimmäisenä mieleen tulee puolivälieräsarja kaudelta 14-15. Välillä Lahdessa pystynyt voittamaan, mutta useasti tullut myös hävittyä, silti aina jäänyt hyvä fiilis, koska hallissa hyvin yleisöä ja hyvä meininki.

Kuka on ollut sinun mielestä kovin vastustaja lahtelaisten riveissä kautta aikojen?

Marcus Grant varmaan ykkösenä, mutta Juha Luhtanen ja Vesa Mäkäläinen hyvin lähellä.

Lahti Basketball vs. Salon Vilpas

24.11.2019 Klo 17:00 Lahti Energia -areena

Liput ennakkoon Lippu.fi

Kuva: Sellekhanks