Päävalmentaja Vellingin kesäkuulumiset

VELLING KUULUMISET

Lahti Basketball ilmoitti toukokuussa, että Orimattilassa syntynyt Petri Velling on Lahti Basketballin uusi päävalmentaja. Vahvat juuret Lahteen omaava Velling hyppää nyt ensimmäisen kerran miesten joukkueen päävalmentajaksi vietettyään viimeiset kolme vuotta Helsingin Seagullsin apuvalmentajana.

 

Lahti Basketballin mediatiimi haastoi tuoreen päävalmentajan juttutuokioon kuntokeskus K&M:llä pidettyjen harjoitusten päätteeksi.

 

 

Miltä tuntuu olla Lahti Basketballin päävalmentaja?

Hienoa palata Lahteen. Aikanaan juniorina tavoitteena oli päästä pelaamaan Namikan edustusjoukkueessa ja sitten kun aloin valmentamaan niin yksi tavoite oli päästä lahtelaisen edustuskoripallojoukkueen päävalmentajaksi. Nyt yksi tavoitteista on täyttynyt, joten tuntuu hienolta olla Lahti Basketballin päävalmentaja.

Mitä sinulle merkitsee, että saat mahdollisuuden päävalmentajana?

 Päävalmentajaksi tuleminen on askel eteenpäin minun uralla ja se merkitsee minulle paljon. Ennen tätä kevättä oli pitkään sellainen fiilis, että en edes miettinyt päävalmentajuutta, vaan haluan ensin oppia ja kehittyä lisää ja edetä maltilla valmentajan polulla. Siihen apuvalmentajana toimiminen Seagullsissa oli loistava paikka minulle.
Olet aloittanut jo työt ensi kautta varten. Miltä joukkue vaikuttaa?
Joukkue vaikuttaa oikein hyvältä. Runko on ollut kasassa jo useamman vuoden, joten pelaajat tuntevat toisensa entuudestaan hyvin. Joukkue on hyvin harjoittelevat ryhmä ja sitä tullaan jatkamaan tulevalla kaudella.
Millaista koripalloa sinun joukkueesi pelaa?
Ensi kauden Lahti Basketball tulee pelaamaan koko kentän aktiivista korista molempiin suuntiin. Hyökkäyksessä juostaan kenttää intensiivisesti ja puolustuksellisesti painostetaan vastustajaa ylhäältä asti. Tavoite on olla sarjan paras puolustusjoukkue.
Kuvaile ensi kauden Lahti Basketballia kolmella sanalla?
Vauhdikas, aktiivinen ja iloinen
Kuinka paljon seurasit Lahti Basketballin pelejä viime kaudella?
Olen seurannut erittäin tarkasti kaikkina kolmena vuotena Lahti Basketballin otteita. Viime kaudella kävin Suurhallissa katsomassa 5 peliä, Helsingissä yhden pelin ja sitten mahdollisuuksien mukaan internetin välityksellä muutaman pelin verran.
Millainen on Lahti Basketballin kesä? Miten joukkue harjoittelee?
Pelaajat aloittivat jo huhtikuussa harjoittelemaan fysiikkavalmentajamme Markus Kangasvierin opastuksella ja jatkavat sitä toukokuun loppuun asti. Kesäkuun alusta alkaen otetaan lajiharjoittelua mukaan ohjelmaan, joka tulee olemaan pääasiassa henkilökohtaisten taitojen kehittämistä. Heinäkuussa hallien ollessa kiinni pelaajat jatkavat omatoimisesti fysiikkaharjoittelua ja elokuun alussa jatketaan lajiharjoittelua.
Vietit kolme vuotta Helsingin Seagullsin Mikko Larkaksen apuvalmentajana. Millaista oppia vuodet Korisliigassa toivat?
Oli erittäin antoisat kolme vuotta Seagullissa. Meillä homma toimi erittäin hyvin Mikon. Kaikista asioista keskusteltiin ja pohdittiin koko valmennusstaffin voimin mikä olisi joukkueelle parasta. Sen lisäksi meillä oli kaikkina kolmena vuotena loistava joukkue kasassa. Sopivassa suhteessa kokeneita ja nuoria pelaajia, joiden tueksi hankittiin vahvistukset. Oppia tuli kokonaisvaltaisesti todella paljon.
Mitkä olivat vastuualueesi Seagullsin organisaatiossa?
Kuten edellä sanoin, niin teimme kaiken valmennustiiminä. Tein töitä meidän isojen pelaajien kanssa sekä mietin paljon meidän hyökkäyspään tekemistä ja toteutusta.
Millainen sarja Korisliiga on nykyään?
Korisliiga on hyvä sarja. Mennyt kausi oli erittäin tasainen ja samalla mielestäni kaikista kovin näistä kolmesta vuodesta mitä olin Seagullsin mukana. Salo oli ylivoimainen runkosarjassa ja mestari Kauhajoki selvä kakkonen, mutta joukkueet sijoilla 3-7 olivat kaikki neljän pisteen sisällä. Taso on noussut joka vuosi.
Mitkä ovat tavoitteesi valmentajana?
Tavoitteeni valmentajana on oppia ja kehittyä joka päivä. Kaikki on itsestä kiinni.
Missä näet itsesi valmentajana 5-vuoden päästä?
Toivon olevani valmentajana sellaisessa ympäristössä, jossa pystyn oppimaan ja kehittymään joka päivä. Toivottavasti se on Lahti Basketball. Olen kuitenkin nuori valmentaja vielä ja viidessä vuodessa ehtii tapahtua kaikenlaista.
Ystäväsi ja entinen Lahti Basketballin päävalmentaja Arttu Mannelin valmentaa Loimaan Bisonssia. Tämä tarkoittaa, että kohtaatte ensi kaudella. 
Onko tässä pelissä ylimääräistä latausta?
En ole ehtinyt vielä miettiä Artun ja Loimaan kohtaamista. Arttu teki hyvää työtä Lahdessa ja viime kaudella Loimaalla sama trendi jatkui, kun voittivat 1B-divarin, joten mukava päästä kilpailemaan Arttua vastaan.
Vesa Mäkäläinen palasi Lahteen kahden vuoden tauon jälkeen. Mikä on Vesan merkitys joukkueelle?
Ensinnäkin on mahtavaa saada Vesa takaisin Lahteen. Vesa tuo meille johtajuutta kentälle ja pukukoppiin. Hyökkäykseen Vesa tuo meille sisäpeliuhkaa, josta erinomaisena syöttäjänä hän tulee ruokkimaan muita pelaajia, mutta myös tarvittaessa voi levittää kenttää ja heittää kolmen pisteen heittoja. Puolustuksellisesti Vesa on edelleen omalla pelipaikallaan Suomen parhaimpia, joten hän tulee olemaan meidän puolustuksen lukkona.
Millaisia terveisiä lähetät Lahti Basketball faneille? 
Sellaset terveiset, että tulkaa sankoin joukoin seuraamaan meidän vauhdikasta peliä. Tunnelma Lahti Energia -areenassa on ollut menneinä kausina loistava ja väkeä otteluissa on käynyt paljon, mutta vielä sinne mahtuu enemmänkin!

 

Petrin löydät somesta seuraavasti: twitter @pepevelling ja instagram @pepevelling

 

Kuva: Seagulls

 

 

 

#lahtibasketball